Κυριακή, Μαρτίου 01, 2009

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ


Όπως διαβάζω στον τοπικό τύπο υπάρχουν αρκετές αντιδράσεις από τα χωριά που πλήττονται με την χωροθέτηση του νέου αεροδρομίου...
Πιο σημαντικό είναι το πρόβλημα σε Ρουσσοχώρια και Αρχάγγελο

Αρχάγγελος

“Ακόμη περιμένουμε μέρος των αποζημιώσεων από τα χωράφια που μας πήραν για να γίνει το μαχητικό αεροδρόμιο” αναφέρουν κάτοικοι στον Αρχάγγελο, ο οποίος συνορεύει με το δυτικό τμήμα της 133 Σμηναρχίας Μάχης Καστελίου.

Οι κάτοικοι στο χωριό εμφανίζονται ιδιαίτερα συγκρατημένοι σε σχέση με τις εξαγγελίες του κ. Σουφλιά, υποστηρίζοντας πως “ο υπουργός ξεκίνησε μία ακόμα προεκλογική εκστρατεία, για να βοηθήσει την Νέα Δημοκρατία που δεν έχει άλλες λύσεις να προτείνει”.

Στον Αρχάγγελο κανένας δεν θέλει να αφήσει το σπίτι του, αλλά και κανείς δεν φαίνεται διατεθειμένος να παραχωρήσει το οποιοδήποτε μέρος της περιουσίας του για να γίνει το νέο Διεθνές Αεροδρόμιο.

“Την ίδια ιστορία έχουμε ξαναζήσει και με το πολεμικό αεροδρόμιο, όταν μας πήραν τα χωράφια μας και μας άφησαν δυο ρίζες ελιές έξω από το σύρμα της Σμηναρχίας”

“Δεν μπορούμε πια να καλλιεργήσουμε τα χωράφια μας από τα λάδια και τα καυσαέρια των αεροπλάνων”,
“Καλύτερα να μην έχουμε αεροδρόμιο, παρά να έχουμε τόσα ζητήματα. Εμείς πάντως δεν ξεσηκωνόμαστε για να φύγουμε από τα σπίτια μας”.

“Τη ζημιά που θα γίνει στην περιοχή την ξέρουμε, δεν χρειαζόμαστε κάποιον να μας λέει απλά όμορφα λόγια” αναφέρει και προσθέτει:

“Εδώ σηκώνονται τα μαχητικά αεροσκάφη μια φορά την ημέρα και όλα τα σπίτια μας σείονται, δεν θα υπάρχει πρόβλημα όταν συνεχώς θα σηκώνονται αεροπλάνα και μάλιστα πολύ μεγαλύτερου μεγέθους;”.

Ρουσσοχώρια

Έντονες είναι οι ανησυχίες που εκφράζουν οι κάτοικοι στα Ρουσοχώρια, το χωριό απ’ όπου σύμφωνα με τους σχεδιασμούς θα αρχίζει ο νέος αεροδιάδρομος.

Οι κάτοικοι στο χωριό δηλώνουν πως ζουν με την άγνοια και την αμηχανία, φοβούμενοι ότι η έναρξη του έργου θα σηματοδοτήσει και την καταστροφή πολλών κατοίκων του χωριού.

Καστέλλι

Σοβαρές επιφυλάξεις και αντιρρήσεις για το προτεινόμενο “μάστερ πλαν” του αεροδρομίου έχει και η δημοτική Αρχή του Καστελίου. Μάλιστα ο δήμαρχος κ.Σμυρνάκης εμφανίζεται εξοργισμένος καθώς υποστηρίζει ότι τα αρχικά σχέδια που του είχαν δείξει είναι εντελώς διαφορετικά! Ο δήμαρχος ξεκινά τώρα διαβούλευση με τους κατοίκους και πρώτα με τους οικισμούς που θίγονται, ενώ την Τετάρτη εάν έχουν έρθει τα πλήρη σχέδια από το ΥΠΕΧΩΔΕ θα πραγματοποιηθεί η λαϊκή συνέλευση που θα αποφασίσει για την τύχη του μεγάλου αυτού έργου.

«Κοιτάξτε τα σχέδια. Ο καθένας μπορεί να καταλάβει ότι αυτό δεν είναι το αεροδρόμιο που θέλουμε, που θέλει η περιοχή. Θα πάρει δηλαδή το Καστέλλι το βάρος αυτού του έργου, τη ρύπανση και την όχληση και δεν θα έχει δρόμους, δεν θα έχει ανάπτυξη, δεν θα έχει εμπορικό κέντρο. Για ποιο λόγο να θέλουμε εμείς ένα τέτοιο έργο;”, αναρωτιέται ο δήμαρχος.


Δεν υπάρχουν σχόλια: