Πέμπτη, Νοεμβρίου 05, 2009

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΕΦΚ 6-8/11/09

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ (ΣΕΦΚ)

Μέλος ΟΙΕΛΕ

Ανδρέα Λόντου 6, 10681 Αθήνα

τηλ. 210-3820537, 6938204777,6974439203

e-mail: sefk@sefk.gr, www.sefk.gr

Αθήνα, 5/11/2009

Όλοι, όλες στις εκλογές του ΣΕΦΚ

Δυναμώνουμε το σωματείο, αλλάζουμε τη ζωή μας

Παρασκευή 6 Νοέμβρη 9.30μμ-3.30μμ,

Σάββατο 7 Νοέμβρη 11.30-5.30μμ,

Κυριακή 8 Νοέμβρη, 11πμ-7.30μμ, στα γραφεία

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

Μετά τις εκλογές η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ κηρύσσει «καθεστώς έκτακτης ανάγκης» στην οικονομία, για να συνεχίσει το ίδιο έργο που παίζει ο θίασος ΠΑΣΟΚ-ΝΔ 35 χρόνια υπακούοντας στις εντολές της Ε.Ε, του κεφαλαίου και της ξένης και ντόπιας εργοδοσίας. Παίρνει πίσω τα περί επαναδιαπραγμάτευσης με την Κίνα που έταζε προεκλογικά και προχωρά στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού του Πειραιά. Κατεβάζει στρατό κατοχής στα Εξάρχεια, σπέρνει τον τρόμο για να αντιμετωπίσει την εξέγερση που έρχεται. Με την πλήρη στήριξη των media, του ΣΕΒ, του ΕΒΕΑ και της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ θα εντείνουν την επίθεση στους εργαζομένους, για να πληρώσουμε εμείς την κρίση του Κεφαλαίου. Ταυτόχρονα, συνεχίζεται η αντιμεταναστευτική υστερία, συνεχίζεται ο κοινωνικός εκφασισμός, το σκηνικό μεσοπολέμου είναι πια καθημερινή πραγματικότητα: δολοφονίες, βασανιστήρια μεταναστών, κράτηση σε κλουβιά για ζώα, συνέχιση του δουλεμπορίου.

Σε αυτή τη συνθήκη χρειάζεται να μην υπάρχουν αυταπάτες στους εργαζομένους, να προχωρήσουμε τη δράση των πρωτοβάθμιων σωματείων, αποκάλυψη του εσμού των κίτρινων σωματείων του ιδιωτικού τομέα που γκρεμίζουν τις ΣΣΕ των εργατικών σωματείων, δράσεις αλληλεγγύης, κοινές κινητοποιήσεις, προσπάθεια για κήρυξη απεργιών από τα κάτω.

· Συλλογική Σύμβαση Εργασίας

Σε μια πολύ δύσκολη περίοδο, όταν εργοδοτικές οργανώσεις, όπως η Ένωση Τραπεζών, αρνούνται να υπογράψουν ΣΣΕ, όταν στα φροντιστήρια ξένων γλωσσών το στημένο «κίτρινο» εργοδοτικό σωματείο έχει καταφέρει να κηρυχτεί υποχρεωτική η σύμβαση που έχει υπογράψει με … τον εαυτό του, όταν η ξεπουλημένη πλειοψηφία της ΟΙΕΛΕ (ΠΑΣΚΕ) υπογράφει πανελλαδική ΣΣΕ για τα φροντιστήρια ξένων γλωσσών με «αυξήσεις» …0%, ότι δηλαδή προτείνει τόσα χρόνια η εργοδοτική πλευρά κατά τις διαπραγματεύσεις στον ΟΜΕΔ, η δράση και η στάση του ΣΕΦΚ, ανάγκασε τους εργοδότες να υπογράψουν απευθείας ΣΣΕ με τον ΣΕΦΚ, γεγονός που αποτελεί κατοχύρωση της σύμβασης, καθώς σήμερα έχει ισχύ νόμου και είναι υποχρεωτική για όλους τους εργοδότες. Η σύμβαση αυτή εξασφαλίζει αυξήσεις (6,5% και 6% ανά έτος) καθώς και 6η τριετία από 1/9/09. Για πρώτη φορά είναι ήδη υποχρεωτική από 1/9 και οι εργαζόμενοι γνωρίζουν τι δικαιούνται με την υπογραφή της ατομικής σύμβασης για τη νέα σχολική χρονιά. Ταυτόχρονα σε αυτή τη σ.σ.ε. κατακτήσαμε ο χρόνος διαπραγμάτευσης να είναι μέσα στη σχολική χρονιά και όχι το καλοκαίρι.

· αγωνιστική διεκδίκηση για την τήρηση της ΣΣΕ

Συνεχίστηκαν και αυτή τη χρονιά οι παρεμβάσεις για την τήρηση των αργιών. Σε κάθε περίπτωση που ο σύλλογος ενημερώθηκε από συναδέλφους/ισσες πως φροντιστήριο είχε προγραμματίσει την παραβίαση αργίας με τηλεφωνική παρέμβαση, καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας ή φυσική παρουσία στο χώρο του φροντιστηρίου επιβάλαμε την τήρηση της ΣΣΕ.

Το σωματείο βρέθηκε δίπλα σε κάθε εργαζόμενο που τη προηγούμενη χρονιά διεκδίκησε τα δικαιώματά του. Είτε με απευθείας παρέμβαση προς τους εργοδότες είτε με την προσφυγή στην επιθεώρηση εργασίας οι συνάδελφοι δικαιώθηκαν. Δώρα, επιδόματα, διαφορά δεδουλευμένων, αποζημίωση απόλυσης δεν θεωρείται αυτονόητο από τους εργοδότες ότι δεν τα δίνουν. Γνωρίζουν πως σε κάθε περίπτωση που οι εργαζόμενοι θα τα διεκδικήσουν, θα έχουν σύμμαχο το σωματείο και τη δράση του.

· Πρωτοβάθμια σωματεία ιδιωτικής εκπαίδευσης-ΟΙΕΛΕ

Στα πλαίσια της ομοσπονδίας ο ΣΕΦΚ κατήγγειλε την ξεπουλημένη στάση της πλειοψηφίας (ΠΑΣΚΕ) όταν υπέγραψε μέσα στον ΟΜΕΔ σε απευθείας συνεννόηση με τους εργοδότες την εξευτελιστική σύμβαση 2008-2009 με… «αύξηση»…0% για τα φροντιστήρια Ξένων Γλωσσών και όταν προχώρησε στην ίδρυση παραταξιακού – διασπαστικού σωματείου-σφραγίδα για τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών αντί να αναιρέσει την απαράδεκτη απόφαση διαγραφής του «Βύρωνα» από τη δύναμη της Ομοσπονδίας.

Ο ΣΕΦΚ προσπάθησε και ήρθε σε συντονισμό με τα πρωτοβάθμια σωματεία της επαρχίας, έτσι ώστε να ξεσκεπαστεί η απαράδεκτη στάση της πλειοψηφίας και να πάρουν στα χέρια τους τις διαπραγματεύσεις για τις ΣΣΕ που τους αφορούν. Για πρώτη φορά με πρωτοβουλία μας στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων στον ΟΜΕΔ, στη διαδικασία της μεσολάβησης για την πανελλαδική σύμβαση των φροντιστηρίων μέσης εκπαίδευσης, υπήρχε παρουσία από τα πρωτοβάθμια σωματεία ΣΕΦΚ, ΣΕΦΙΕ (Θεσ/νίκη), ΣΙΕΛ Αχαΐας, ΣΙΕΛ Θράκης και ηχηρή απουσία της πλειοψηφίας του ΔΣ της ομοσπονδίας(ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ). Η πρόταση του μεσολαβητή ήταν αύξηση 5,6% και την οποία αποδέχτηκε το προεδρείο της ομοσπονδίας χωρίς να ρωτήσει κανένα από τα πρωτοβάθμια που τους αφορά άμεσα. Ο συντονισμός των πρωτοβάθμιων σωματείων είναι πεποίθησή μας πως πρέπει να συνεχιστεί και να ενταθεί κατά τη διάρκεια του συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη χρονιά.

· αλληλεγγύη σε αγωνιστές και αγωνιζόμενα κινήματα

Ο ΣΕΦΚ στην εξέγερση που ακολούθησε έπειτα από την εν ψυχρώ δολοφονία του μαθητή Αλέξη Γρηγορόπουλου από τραμπούκο αστυφύλακα, ήταν παρών σε κάθε πορεία, σε κάθε εκδήλωση, στο συντονισμό με άλλα πρωτοβάθμια σωματεία.

Το σωματείο πρωτοστάτησε στη πρωτοβουλία των πρωτοβάθμιων σωματείων για την κατάργηση του δουλεμπορίου και την τιμωρία των ηθικών και φυσικών αυτουργών της δολοφονικής επίθεσης στη μετανάστρια-εργάτρια Κ. Κούνεβα. Η δράση της πρωτοβουλίας έφερε στο φώς στοιχεία που κρατικοί μηχανισμοί και συνδικαλιστική γραφειοκρατία αποσιωπούσαν, απέδειξε ότι η ΓΣΣΕ και το ΕΚΑ καταγγέλλουν την πρωτοβουλία των πρωτοβάθμιων σωματείων ως σφραγίδα, γιατί στηρίζουν το θεσμικό πλαίσιο των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ που νομιμοποίησε το δουλεμπόριο. Ακόμη δεν έχει απαντήσει η ΓΣΕΕ, αν και 10 μήνες την έχουμε καταγγείλει, για τη δουλεμπορική εταιρεία που καθαρίζει το «παλάτι» της στο Πεδίο του Άρεως.

Παλέψαμε και συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε ενάντια στις διώξεις συνδικαλιστών.

Στηρίξαμε μέχρι την αθώωσή του στο Εφετείο τον συνδικαλιστή από το σωματείο του «βιβλίου-χάρτου» Δ. Πουλόπουλου ο οποίος είχε καταδικαστεί πρωτόδικα σε 10 μήνες φυλάκιση για συκοφαντική δυσφήμηση, γιατί μοίρασε προκήρυξη έξω από φροντιστήριο ξένων γλωσσών το οποίο είχε απολύσει καθηγητή.

Συμμετέχουμε ενεργά στο κίνημα ενάντια στην απόλυση του εργαζόμενου συνδικαλιστή Κώστα Μπεκιάρη από την εταιρεία «Φωτόλιο & Τύπικον». Ο συνάδελφος πλήρωσε με την απόλυσή του την αγωνιστική του στάση και τη στήριξη που παρείχε σε απολυμένο συνάδελφό του.

Καταγγείλαμε την απόφαση της εργοδοσίας της εταιρείας S-800 TELEPERFORMANCE να απολύσει τον συνάδελφο Ορέστη Κώτσια, επειδή διεκδίκησε τα εργασιακά του δικαιώματα και απαίτησε την εφαρμογή της σύμβασης των ιδιωτικών υπαλλήλων. Στηρίξαμε την προσπάθειά του για δικαστική δικαίωση.

Ο ΣΕΦΚ έδειξε τη συμπαράστασή του και την αλληλεγγύη του στον διωκόμενο της εξέγερσης του Δεκέμβρη απεργό πείνας Θοδωρή Ηλιόπουλο απαιτώντας την άμεση αποφυλάκιση του. Συμμετείχαμε μαζί με άλλα πρωτοβάθμια σωματεία στις 20/7 στη συγκέντρωση στο υπουργείο Δικαιοσύνης και στις 21/7 καλέσαμε στην πορεία με αίτημα την άμεση αποφυλάκισή του. Ο Θοδωρής χάρη στην απεργία πείνας και στο κίνημα αλληλεγγύης αποφυλακίστηκε.

Ο ΣΕΦΚ στάθηκε αλληλέγγυος στους 8 κάτοικους των Αγ. Αναργύρων οι οποίοι παραπέμπονται σε δίκη, με την κατηγορία περί «παρακώλυσης συγκοινωνιών», για τη συμμετοχή τους στον αγώνα για την υπογειοποίηση του προαστιακού. Μεταξύ των διωκόμενων είναι ο Ανδρέας Βογιατζόγλου, η Βίκυ Βασιλάτου, μέλη του ΣΕΦΚ, και ο Τ. Ιωαννίδης, παλιό μέλος του ΣΕΦΚ. Απαιτήσαμε την παύση της δίωξης, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Οι αγώνες των κατοίκων του λεκανοπεδίου ενάντια στην υποβάθμιση της καθημερινής μας ζωής, που είναι αποτέλεσμα των επιλογών ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, ΔΕΝ ΔΙΚΑΖΟΝΤΑΙ !

Μέλη του ΣΕΦΚ συμμετείχαν στις 3 Σεπτέμβρη στην περιφρούρηση της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας στην WIND, στο Μαρούσι. Η καθολική συμμετοχή και η αλληλεγγύη δεκάδων σωματείων και αγωνιστών οδήγησαν στην ανάκληση της απόλυσης της Όλγας Κολιούση, μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιχειρησιακού Σωματείου των Εργαζομένων στην WIND και μέλους του ΠΑΜΕ. Θυμίζουμε ότι στις 6 Αυγούστου η Διοίκηση της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας WIND την απέλυσε. Η εργοδοτική τρομοκρατία δεν πέρασε. Ο ΣΕΦΚ συμμετείχε στην Επιτροπή Αλληλεγγύης και τα μέλη του στήριξαν τον αγώνα για την επαναπρόσληψη της συναδέλφου. Από τις 6.00 το πρωί ήμασταν εκεί κλείνοντας όλες τις εισόδους. Ο αγώνας αυτός αποτελεί παράδειγμα για τις μάχες που έρχονται… Η αλληλεγγύη η συναδελφική στα αφεντικά φέρνει ταραχή…

Μαζί με άλλους εργαζομένους/ες, σωματεία και συλλογικότητες, συμμετείχαμε στο αντιρατσιστικό συλλαλητήριο την 9 Ιούλη στην Ομόνοια και για μία ακόμα χρονιά συμμετείχαμε στο αντιρατσιστικό φεστιβάλ στις 3-5 Ιούλη. Οι μετανάστες δεν χρειάζονται φιλανθρωπία. Χρειάζονται τους κοινούς αγώνες των εργαζομένων ενάντια στην εκμετάλλευση, την καταπίεση τον ρατσισμό και την ξενοφοβία.

Η πρόσκληση του EZLN και του sub Marcos προς τον σύλλογο και η παρουσία μελών του σωματείου στο πρώτο «διαγαλαξιακό φεστιβάλ οργής της αξιοπρέπειας» που διοργάνωσαν οι εξεγερμένοι Zapatistas της πολιτείας Chiapas του Μεξικού ήταν τιμή για τον ΣΕΦΚ. Στα πλαίσια του ήρθαμε σε επαφή με αγωνιστές από την Οαχάκα και το Ατένκο με τους οποίους έχουμε πλέον επικοινωνία αποτέλεσμα της οποίας ήταν και η καλοκαιρινή εκδήλωση στις 3 Ιούλη με θέμα: η αλληλεγγύη στους αγώνες στο Μεξικό και η αυτοοργάνωση των αγώνων, στο αυτοδιαχειριζόμενο πάρκο Ναυαρίνου και Χαριλάου Τρικούπη με συντρόφους από την Οαχάκα και το Ατένκο. Η αλληλεγγύη το όπλο των λαών…

· ενημέρωση νέων συναδέλφων-κριτική στη παρεχόμενη γνώση

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά διοργανώσαμε εκδήλωση στην φιλοσοφική σχολή με στόχο να ενημερώσουμε τους μελλοντικούς μας συναδέλφους/ισσες των καθηγητικών σχολών για την ύπαρξη του συλλόγου, τη δράση του και τα δικαιώματα που έχουν όταν θα εργαστούν στο χώρο των φροντιστηρίων. Προσπαθούμε να μειώσουμε τον αριθμό των συναδέλφων που δεν γνωρίζουν τα δικαιώματά τους και την ύπαρξη του συλλόγου. Καλά ενημερωμένος νέος συνάδελφος που διεκδικεί και δεν σκύβει το κεφάλι δημιουργεί καλύτερες συνθήκες για όλο τον κλάδο.

Συνεχίσαμε για δεύτερη χρονιά με επιτυχία τις συζητήσεις για την διδακτική (φέτος: Φυσική κατεύθυνσης Γ’ Λυκείου και νεοελληνική γλώσσα στο Λύκειο). Προσπαθούμε να ασκήσουμε κριτική ματιά στην παρεχόμενη γνώση αλλά και να εναντιωθούμε στην αναπαραγωγή της κυρίαρχης ιδεολογίας.

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

Να μην αφήσουμε για αύριο τον αγώνα μας για αξιοπρέπεια

Δυναμώνουμε το σωματείο, αλλάζουμε τη ζωή μας

Όλοι, όλες στις εκλογές του ΣΕΦΚ

Παρασκευή 6 Νοέμβρη 9.30μμ-3.30μμ,

Σάββατο 7 Νοέμβρη 11.30-5.30μμ,

Κυριακή 8 Νοέμβρη, 11πμ-7.30μμ, στα γραφεία

Δεν υπάρχουν σχόλια: