Πέμπτη, Νοεμβρίου 12, 2009

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΜΤ

Όμιλος εταιρειών Stand AE, geoSTAND και Ν. ΛΟΥΚΑΤΟΣ &ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Α.Ε.

Η ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΘΑ ΣΠΑΣΕΙ


Ο όμιλος των εταιρειών ιδιοκτησίας Αφων Λουκάτου ασχολείται με πλήθος εργασιών γεωτεχνικών ερευνών – μελετών και με στατικές μελέτες κα. Στις εταιρίες αυτές όπου απασχολούνται δεκάδες συνάδελφοι μηχανικοί, γεωλόγοι, σχεδιαστές κα. Ιδιαίτερη σημασία έχει επίσης το γεγονός ότι ως υπεργολάβοι των μεγάλων κατασκευαστικών εκτελούν εργασίες για όλους τους Αυτοκινητόδρομους που κατασκευάζονται στην χώρα. Οι εταιρίες αυτές ήταν γνωστές στο ΣΜΤ καθώς το σλόγκαν της εταιρείας «Θα φτάσουμε πολύ χαμηλά για εσάς» είναι αποκαλυπτικό για τις συνθήκες εργασίας στον συγκεκριμένο χώρο. Μερικά μόνο στοιχεία από τα όσα συμβαίνουν εκεί είναι αρκετά για να καταλάβει και ο πλέον δύσπιστος:

  • 9ωρη καθημερινή εργασία για όλο το προσωπικό των γραφείων χωρίς καταβολή υπερωριών.
  • Μετακίνηση των αργαζόμενων από εταιρεία σε εταιρεία μα 2μηνες συμβάσεις για να μην κατοχυρώνουν δικαιώματα.
  • Μη καταβολή των προβλεπόμενων από τις Συλλογικές Συμβάσεις μισθών και αυξήσεων.
  • Συνεχής παρακολούθηση με διάφορα ηλεκτρονικά μέσα (κάμερες, software κα) των εργαζόμενων.
  • Καθυστερήσεις πληρωμών που αγγίζουν έως και τον ένα χρόνο σε δώρα, εκτός έδρας κα.
  • Μειωτικές συμπεριφορές και απειλές της διοίκησης προς κάθε ένα συνάδελφο που διεκδικεί τα αυτονόητα.
  • Εξοντωτικοί ρυθμοί για τους εργαζόμενους στο ύπαιθρο (γεωτρήσεις κλπ.).

Μέχρι τώρα οι παραπάνω συνθήκες είχαν ως αποτέλεσμα οι συνάδελφοι (νέοι στην πλειοψηφία τους) να κάνουν υπομονή και στην πρώτη ευκαιρία να φεύγουν χωρίς να κοιτάνε πίσω τους. «Ο κόμπος έφτασε στο χτένι» φέτος καθώς με πρόσχημα την κρίση όλα τα παραπάνω επιδεινώθηκαν. Την ώρα που η εταιρεία συνέχιζε να επενδύει σε μηχανήματα οι εργαζόμενοι έμεναν απλήρωτοι. Τα γεγονότα αυτά σε συνδυασμό με τον προκλητικό εμπαιγμό από πλευράς της διοίκησης οδήγησε αρκετούς συναδέλφους στην Επιθεώρηση Εργασίας.

Την Τρίτη 3/11 στις 8:30 με απόφαση του ΣΜΤ συγκεντρώθηκε μεγάλος αριθμός συναδέλφων έξω από τα γραφεία της εταιρείας και διεκδίκησε συνάντηση του σωματείου με την εργοδοσία για την ικανοποίηση των αιτημάτων μας. Γνωρίζαμε ήδη ότι οι συμπεριφορές των αφεντικών χαρακτηρίζονται από προκλητική ειρωνεία και επιθετικότητα, αλλά αυτό που αντιμετωπίσαμε ήταν πέρα από κάθε φαντασία. Οι Λουκάτοι επιτέθηκαν στους συγκεντρωμένους με χειρονομίες, κραυγές και απίστευτες βρισιές, σπρώχνοντας και απειλώντας μέλη του σωματείου. Στη μέση του δρόμου και μπροστά στους έκπληκτους εργαζόμενους τους και γείτονες, αφρίζοντας κυριολεκτικά, έβριζαν και απειλούσαν ουρλιάζοντας παραληρηματικά με όλη τη γκάμα του υβρεολόγιου, με όλο το πακέτο των αντισυνδικαλιστικών κλισέ, δείχνοντας όλη την απαξία τους για τους εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους, Απειλώντας με καταστολή και μηνύσεις κάλεσαν την αστυνομία. Μόλις εμφανίστηκε αστυνομία, με σχετικά μεγάλη δύναμη (ένα περιπολικό και δυο μηχανές της ομάδας ΔΕΛΤΑ), οι Λουκάτοι «απαίτησαν» να πάει όλους τους συγκεντρωμένους στο αυτόφωρο!!! Στη συνέχεια απείλησαν με μηνύσεις κατά του σωματείο και κατά δύο ακόμα συναδέλφων, μελών του σωματείου!!!!

Η ανεκδιήγητη συμπεριφορά και εκδικητική μανία των αφεντικών δεν σταματά εδώ. “Εντόπισε” ορισμένους από τους συγκεντρωμένους (μέλη του σωματείου), επικοινώνησε με τις εταιρείες που εργάζονται και απαίτησε στο όνομα της συνεργασίας των εταιρειών να λάβουν μέτρα εναντίον των εργαζομένων γιατί ήταν στην κινητοποίηση!! Ούτε οι συνάδελφοι, ούτε το σωματείο πτοούνται από τέτοιες άθλιες πρακτικές της εργοδοσίας.

Η ύπαρξη εργασιακών συνθηκών και συμπεριφορών σαν αυτές των Αφων Λουκάτων, δεν είναι αποτέλεσμα κάποιου «κακού εργοδότη» αλλά συνέπεια της «ελευθερίας» που παρέχεται στις επιχειρήσεις διαχρονικά από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Είναι αποτέλεσμα της πλήρους κατάργησης κάθε ουσιαστικού ελέγχου από το κράτος αλλά και της πλήρους αδιαφορίας της ηγεσίας της ΓΣΕΕ, εργατικών κέντρων και ομοσπονδιών που έχουν διαλέξει το δρόμο της συναίνεσης και της συνδιαλλαγής.

Μπροστά στην κραυγαλέα αυτή περίπτωση εργοδοτικής τρομοκρατίας και εργασιακών συνθηκών «γαλέρας» επιβάλλεται να πάρουν σαφή θέση:

  • Το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, όπου μερικά μέτρα από τα γραφεία του λειτουργεί η συγκεκριμένη επιχείρηση ως άβατο για τα σωματεία και τα εργατικά δικαιώματα.
  • Το ΤΕΕ, το ΓΕΩΤΕΕ και κάθε σύλλογο στον κλάδο, για το αν θα πάψουν να σφυρίζουν αδιάφορα απέναντι στην εργοδοτική ασυδοσία και θα υπερασπιστούν τα δικαιώματα των εργαζόμενων τεχνικών.
  • Το ΥΠΕΧΩΔΕ για τον τρόπο που εκτελούνται οι Συμβάσεις Παραχώρησης και τα δημόσια έργα και την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας σ αυτά.
  • Το Υπουργείο Εργασίας και οι Επιθεωρήσεις Εργασίας για το αν θα υπάρξει επιτέλους έλεγχος στους χώρους δουλειάς, στα γραφεία και στα εργοτάξια.

ΔΕΝ ΣΤΑΜΑΤΑΜΕ ΔΕΝ ΥΠΟΧΩΡΟΥΜΕ

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ

Τρίτη 1 Δεκεμβρίου στις 8.30 στην επιθεώρηση εργασίας (Σταδίου 29) που έχει οριστεί τριμερής συνάντηση με την διοίκηση της εταιρείας

Να πληρωθούν άμεσα όλοι οι εργαζόμενοι που απολύθηκαν ή παραιτήθηκαν από την εταιρεία και δεν έχουν πάρει ακόμα τα δεδουλευμένα τους!!!!

Να κατοχυρώσουμε την πενθήμερη-οχτάωρη εργασία και την άμεση καταβολή όλων των πληρωμών, με ΚΑΜΙΑ καθυστέρηση από δω και πέρα!

Να ξηλωθούν οι κάμερες και να σταματήσουν όλοι οι μηχανισμοί παρακολούθησης των εργαζομένων. Να σταματήσει η τρομοκράτηση των εργαζόμενων.

Να σταματήσει η εργοδοσία τα παιχνίδια με τις νόμιμες άδειες.

Να τηρηθεί η σύμβαση του Σωματείου για τους μισθούς, τις υπερωρίες, αλλά και για την εκτός έδρας εργασία και τα εργοτάξια.

ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ Η ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ

(ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ, ΓΕΩΛΟΓΩΝ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ, ΤΕΧΝΙΚΩΝ, ΣΧΕΔΙΑΣΤΩΝ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: