Κυριακή, Μαΐου 16, 2010

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ

Αρκετές είναι οι αντιδράσεις στο Ηράκλειο για το τελικό σχέδιο των συνενώσεων δήμων με τον περίφημο 'Καλλικράτη'..
Ενώ το αρχικό σχέδιο ήταν αυτό


Συνιστώνται 9 δήμοι με το Καστέλι να είναι “μπαλαντέρ”:

1. Δήμος Ηρακλείου με έδρα το Ηράκλειο αποτελούμενος από τους δήμους α. Ηρακλείου β. Γοργολαΐνης γ. Τεμένους δ. Παλιανής και ε. Νέας Αλικαρνασσού οι οποίοι καταργούνται.

2. Δήμος Μαλεβυζίου με έδρα το Γάζι αποτελούμενος από τους δήμους α. Γαζίου β.Κρουσώνα και γ. Τυλίσου, οι οποίοι καταργούνται.

3.Δήμος Νίκου Καζαντζάκη με έδρα τα Πεζά αποτελούμενος από τους δήμους α. Αρχανών β. Νίκου Καζαντζάκη, οι οποίοι καταργούνται.

4. Δήμος Ρίζα με έδρα τη Γέργερη αποτελούμενος από τους δήμους α. Ζαρού β. Ρούβα και γ. Αγίας Βαρβάρας, οι οποίοι καταργούνται.

5. Δήμος Φαιστού με έδρα τις Μοίρες αποτελούμενος από τους δήμους α. Μοιρών β. Τυμπακίου γ. Γόρτυνας, οι οποίοι καταργούνται.

6. Δήμος Μονοφατσίου με έδρα το Ασήμι και ιστορική έδρα τον Πύργο αποτελούμενος από τους δήμους α. Αστερουσίων β. Κόφινα, οι οποίοι καταργούνται.

Πρόταση 1

7. Δήμος Πεδιάδος με έδρα το Λιμένα Χερσονήσου και ιστορική έδρα το Καστέλι αποτελούμενος από τους δήμους α. Χερσονήσου β. Γουβών γ. Μαλίων δ. Επισκοπής και ε. Καστελίου, οι οποίοι καταργούνται.

8. Δήμος Αρκαλοχωρίου (πρόταση Α) με έδρα το Αρκαλοχώρι αποτελούμενος από τους δήμους α. Αρκαλοχωρίου και β. Θραψανού, οι οποίοι καταργούνται.

Πρόταση 2

7. Δήμος Χερσονήσου με έδρα το Λιμένα Χερσονήσου αποτελούμενος από τους δήμους α. Χερσονήσου β. Γουβών γ. Μαλίων και δ. Επισκοπής, οι οποίοι καταργούνται.

8. Δήμος Μινώα Πεδιάδος (πρόταση Β) με έδρα το Αρκαλοχώρι και ιστορική έδρα το Καστέλι αποτελούμενος από τους δήμους α. Αρκαλοχωρίου β. Καστελίου και γ. Θραψανού, οι οποίοι καταργούνται.

9. Δήμος Βιάννου με έδρα την Βιάννο. Δεν επέρχεται καμία μεταβολή καθώς χαρακτηρίζεται ως «ορεινός».

Στο Καστέλλι λοιπόν -στο οποίο θεωρητικά δόθηκε το δικαίωμα επιλογής- η τοπική κοινωνία αποφάσισε να προτιμήσει την πρόταση 1, να είναι δηλαδή μαζί με Χερσόνησο, Γούβες, Μάλια ... Όμως στην τελική απόφαση του υπουργείου η απόφαση της τοπικής κοινωνίας δεν έπαιξε καμιά απολύτως σημασία.. Και σε αυτή την περίπτωση δόθηκε επίφαση δημοκρατικότητας με τη διαβούλευση, αφού οι αποφάσεις ήταν ειλημμένες ..



Συγκεκριμένα τώρα στο Ηράκλειο φτιάχνονται οι εξής δήμοι:

1. Δήμος Ηρακλείου με έδρα το Ηράκλειο αποτελούμενος από τους δήμους α. Ηρακλείου β. Γοργολαΐνης γ. Τεμένους δ. Παλιανής και ε. Νέας Αλικαρνασσού οι οποίοι καταργούνται.

2. Δήμος Μαλεβιζίου με έδρα το Γάζι αποτελούμενος από τους δήμους α. Γαζίου β. Κρουσώνα και γ. Τυλίσου, οι οποίοι καταργούνται.

3. Δήμος Αρχανών - Αστερουσίων με έδρα τα Πεζά και ιστορική έδρα τον Πύργο αποτελούμενος από τους δήμους α. Αρχανών β. Νίκου Καζαντζάκη και γ. Αστερουσίων, οι οποίοι καταργούνται.

4. Δήμος Φαιστού με έδρα τις Μοίρες και ιστορική έδρα το Τυμπάκι αποτελούμενος από τους δήμους α. Μοιρών β. Τυμπακίου γ. Ζαρού, οι οποίοι καταργούνται.

5. Δήμος Γόρτυνας με έδρα τους Άγιους Δέκα αποτελούμενος από τους δήμους α. Κόφινα β. Αγίας Βαρβάρας γ. Γόρτυνας και δ. Ρούβα, οι οποίοι καταργούνται.

6. Δήμος Χερσονήσου με έδρα τις Γούρνες αποτελούμενος από τους δήμους α. Χερσονήσου β. Γουβών γ. Μαλίων και δ. Επισκοπής, οι οποίοι καταργούνται.

7. Δήμος Μίνωα Πεδιάδας με έδρα τον Ευαγγελισμό Καστελίου και ιστορική έδρα το Καστέλι αποτελούμενος από τους δήμους α. Αρκαλοχωρίου β. Καστελίου και γ. Θραψανού, οι οποίοι καταργούνται.

Β. Στον δήμο Βιάννου δεν επέρχεται καμία μεταβολή.

Γ. Ο δήμος Βιάννου χαρακτηρίζεται ως ορεινός.

(τα quotes και οι πίνακες, από το patris.gr)

Η συνένωση των δήμων Αρκαλοχωρίου, Καστελίου, Θραψανού λύνει ένα πρόβλημα που είχε το Υπουργείο σχετικά με το νέο αεροδρόμιο που έχει χωροθετηθεί στο Καστέλι, τα εμπορικά κέντρα σε περιοχή του νυν δήμου Θραψανού, ενώ ο δρόμος προς Ηράκλειο περνά από το Αρκαλοχώρι ...
Παράλληλα λύνει και τα προβλήματα ματαιοδοξίας του νυν δημάρχου Αρκαλοχωρίου, που ήθελε να αλλάξει το όνομα της πόλης γιατί δεν ήθελε να είναι δήμαρχος σε πόλη με δεύτερο συνθετικό το -χώρι, αφού ο νέος Δήμος θα λέγεται 'Μίνωα Πεδιάδας'..
Βέβαια το ότι το Αρκαλοχώρι και τα χωριά προς το λιβυκό πέλαγος, ουδεμία σχέση έχουν με την επαρχία Πεδιάδας, είναι φυσικά λεπτομέρεια για τους κεντρικούς σχεδιασμούς...

Στο Καστέλλι λοιπόν άρχισαν ήδη οι διαμαρτυρίες, με τους κατοίκους να έχουν κάνει καταληψη στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της περιοχής..
Περισσότερα στα τοπικά blogs

κινητοποιησεις στο Καστέλλι για τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ

Κινητοποιησεις για τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: