Τετάρτη, Φεβρουαρίου 16, 2011

ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ 17/2 - ΣΜΤ

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΑΣΥΔΟΣΙΑΣ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ

Να ανατραπεί το νομοσχέδιο που καταργεί τις ελάχιστες αμοιβές

Συλλαλητήριο Πέμπτη 17/2/2011, ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου, στις 18:00 από την κατάληψη του ΤΕΕ (Νίκης 4) στη Βουλή.

Στην ολομέλεια της Βουλής εισήχθη σήμερα προς συζήτηση, το νομοσχέδιο που καταργεί τις ελάχιστες αμοιβές για τα ιδιωτικά έργα, που θα χειροτερεύσει ακόμα περισσότερο την κατάσταση, για τους μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους του κλάδου. Οι κυβερνητικές ρυθμίσεις, σε συνδυασμό με την οδηγία Μπολκεστάιν και τις ρυθμίσεις για την αδειοδότηση των τεχνικών επαγγελμάτων (με την ένταση των εξετάσεων και την πιστοποίηση), θα μειώσουν κι άλλο το εισόδημα των μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων μηχανικών και θα προωθήσουν παραπέρα το μοίρασμα της ανεργίας. Η κίνηση αυτή θα ωφελήσει μόνο τις τράπεζες και τις μεγάλες κατασκευαστικές και μελετητικές εταιρείες. Η «απελευθέρωση» των αμοιβών θα αφήσει τους αυτοαπασχολούμενους μηχανικούς έρμαιο στην εκμετάλλευση του εργοληπτικού κεφαλαίου. Θα αποχαλινώσει την επίθεση των εταιρειών, στους μισθούς και τα εργασιακά δικαιώματα χιλιάδων τεχνικών, αποφοίτων ΑΕΙ, ΤΕΙ, ΙΕΚ κλπ, που εργάζονται σε αυτές, για να γίνουν πιο «ανταγωνιστικές».

Η «απελευθέρωση των επαγγελμάτων», αποτελεί εδώ και δυο τουλάχιστον δεκαετίες πάγιο στόχο των δυνάμεων του κεφαλαίου και της ΕΕ, «όρο» της πολιτικής του Μνημονίου. Αποτελεί προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης και αδιαπραγμάτευτη πολιτική της επιλογή, ενώ οι ίδιες δεσμεύσεις αποτυπώθηκαν σχεδόν πανομοιότυπα στο πρόγραμμα της ΝΔ. Στην κατεύθυνση της «απελευθέρωσης» οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, έχουν προωθήσει αναλάβει ήδη σημαντικές πρωτοβουλίες, όπως η αποσύνδεση πτυχίου – επαγγέλματος (μέσω των οδηγιών της ΕΕ), η ιδιωτικοποίηση των Δημοσίων Έργων και η συγκέντρωση του τεχνικού έργου σε λίγους κατασκευαστικούς ομίλους. Η πολιτική αυτή δεν έφερε τίποτε θετικό για τους εργαζόμενους μηχανικούς και για τους χρήστες των έργων, αντίθετα αποτέλεσε σημαντικό μοχλό για τη δραματική χειροτέρευση της θέσης των πρώτων και την καταλήστευση από τις μεγάλες κατασκευαστικές των λαϊκών στρωμάτων, που πληρώνουν τριπλά για την κατασκευή των έργων (πχ διόδια). Οι νέες κυβερνητικές ρυθμίσεις θα οδηγήσουν στην παραπέρα υποβάθμιση της ποιότητας και της ασφάλειας των τεχνικών έργων.

Ο αγώνας στα χέρια των εργαζόμενων, αυτοαπασχολούμενων και άνεργων μηχανικών

Η ηγεσία του ΤΕΕ σε ρόλο φιλοκυβερνητικού εταίρου, ευθυγραμμίζεται απόλυτα με την αντιλαϊκή πολιτική και παζαρεύει με την κυβέρνηση την προώθηση και άλλων όψεων της απελευθέρωσης όπως η πιστοποίηση, οι νέοι νόμοι για τις μελέτες – κατασκευές, το ΜΗΚΙΕ και o KENAK, ενώ προσπαθεί να στρέψει τους εργαζόμενους στο κλάδο σε ρόλο επαίτη του πλαισίου χρηματοδότησης που επιβάλλει η ΕΕ μέσω του ΕΣΠΑ, του ΣΔΙΤ, των fast track κλπ. Την ίδια στιγμή απολύει 120 εργαζόμενους συμβασιούχους που δουλεύουν στο ΤΕΕ.

Αυτοαπασχολούμενοι, μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, δημόσιοι υπάλληλοι και άνεργοι, όλοι μαζί να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας, βάζοντας στο στόχαστρο την αντιλαϊκή πολιτική και τα παπαγαλάκια της στον κλάδο. Στην κατεύθυνση αυτή, εργαζόμενοι, μισθωτοί, αυτοαπασχολούμενοι και άνεργοι μηχανικοί, πραγματοποιούν από 15/2 κατάληψη στο ΤΕΕ, ενάντια στην πολιτική της απελευθέρωσης, αλλά στο ρόλο του ΤΕΕ.

Δεν είμαστε μόνοι. Είμαστε μαζί με τους εργαζόμενους και τον λαό που είναι στον δρόμο ένα χρόνο τώρα, ενάντια στην πολιτική της Κυβέρνησης, της Ε.Ε. και του ΔΝΤ, που καταργεί κατακτήσεις ενός αιώνα. Ενάντια στην κατάργηση συλλογικών συμβάσεων στον ιδιωτικό τομέα, στη μείωση των μισθών στον δημόσιο τομέα, στην κατάργηση των ορίων στις μελέτες δημοσίων έργων, στην αύξηση της ανεργίας, στην κατάργηση της κοινωνικής ασφάλισης, τη φορολογική ληστεία, την εξάρθρωση και των τελευταίων δημόσιων στηριγμάτων (παιδεία, υγεία συγκοινωνίες). Καλούμε όλους τους συναδέλφους να διαλέξουν την αγωνιστική διέξοδο, στον πόλεμο διαρκείας που κήρυξαν κυβέρνηση, ΕΕ, ΔΝΤ, εργοδότες.

Πληρωνόμαστε την δουλειά μας – Δεν την ξεπουλάμε. Διεκδικούμε αξιοπρεπείς αμοιβές, ώστε να ζούμε αξιοπρεπώς. Η ικανοποίηση αυτής της απαίτησης συνδέεται άμεσα και με την πάλη ενάντια στη φοροεπιδρομή, με την πάλη ενάντια στην κατεδάφιση του ασφαλιστικού κ.ά.

Ενάντια στην κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και στη μείωση των μισθών. Διεκδικούμε αυξήσεις στους μισθούς και αξιοπρεπείς συμβάσεις.

Καμία απόλυση εργαζομένου στο ΤΕΕ, άμεση καταβολή των δεδουλευμένων τους. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Απαγόρευση των απολύσεων.

Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις και στις ΣΔΙΤ. Κατάργηση όλων των διοδίων. Δημόσια έργα βελτίωσης και ανάπτυξης των κοινωνικών υποδομών και ικανοποίησης των λαϊκών αναγκών, για τις ανάγκες των πολλών, όχι για τα συμφέροντα των λίγων.


--
http://www.somtechnik.gr/
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ
Γραφεία: Πλατεία Καρύτση 10, ΑΘΗΝΑ, 4oς όροφος,TK:10561,
Τηλ.: 6936760879, 6977806266

Δεν υπάρχουν σχόλια: