Παρασκευή, Μαρτίου 11, 2011

Συνέλευση ανέργων τεχνικών 14/3

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ
Νέα συνέλευση ανέργων τεχνικών τη Δευτέρα 14/3/2011 στις 19:00 στο πολυτεχνείο (Πατησίων)
Τα τελευταία χρόνια και με αποκορύφωμα το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης έχει γίνει πραγματικότητα αυτό που κάποτε ήταν εφιάλτης, κάθε οικογένεια αριθμεί τουλάχιστον ένα άνεργο. Αυτή η πραγματικότητα αξιοποιείται από την κυβέρνηση, την τρόικα, τα ΜΜΕ και την εργοδοσία, ως όπλο χειραγώγησης των εργαζόμενων. Την στιγμή που η τρόικα απαιτεί περικοπές στα επιδόματα ανεργίας, η κυβέρνηση ανακοινώνει διαρκώς νέα προγράμματα ενίσχυσης, με ζεστό χρήμα, προς τους επιχειρηματίες.  

H κρίση άγγιξε και τον κλάδο μας. Μαζί της ήρθε και η διάψευση του γνωστού ιδεολογήματος που καλλιεργείται συστηματικά σε ΑΕΙ και ΤΕΙ και στις εταιρείες του κλάδου από την εργοδοσία. Ότι  αρκεί να ασχολείσαι με τα μαθήματα ή τη δουλειά σου και θα πετύχεις ότι δεν υπάρχει λόγος για συλλογικούς αγώνες παρά μόνο για ατομική «πρόοδο», ότι είναι καλύτερα να συμβιβαστείς με το χαμηλό μισθό και τις ατέλειωτες ώρες δουλειάς παρά να είσαι άνεργος.

Στη σημερινή κατάσταση οι εταιρείες προκειμένου να διαφυλάξουν τα κέρδη τους υποχρεώνουν τους εργαζομένους να εργάζονται part-time, με λιγότερα λεφτά ή και ανασφάλιστοι. Πιέζουν τους «νεότερους» να υποβάλλονται σε δήθεν περιόδους μαθητείας χωρίς αμοιβή και τους «παλιότερους» να υποβάλλονται σε μείωση μισθού. Οι δυνάμεις του συστήματος προσπαθούν να μας πείσουν ότι η ανεργία είναι θέμα οργάνωσης της εργασίας, ότι “περισσεύουν” πολλοί από εμάς και άρα, η μερική, η διευθετούμενη, η ελαστική εργασία μπορεί να λύνει το θέμα της ανεργίας και να συγκρατεί τις απολύσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο πραγματοποιήθηκε μια πρώτη συζήτηση ανέργων και προσωρινά απασχολούμενων του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών τη Δευτέρα 21/2/2011. Στη συζήτηση διατυπώθηκαν προτάσεις για την  οργάνωση του αγώνα ενάντια στην ανεργία και τις απολύσεις. Η ραγδαία αύξηση της ανεργίας κάνει επιτακτική τη συσπείρωση ανέργων και εργαζομένων και την πάλη για μέτρα ανακούφισης και ουσιαστικής προστασίας των ανέργων, αλλά και για την ανάπτυξη ενός κινήματος αλληλεγγύης απέναντι σε όσους πλήττονται άμεσα. Απέναντι στην επίθεση της κυβέρνησης της τρόικας και των συμμάχων τους, να απαντήσουμε με ένα κίνημα ανυπακοής και αγωνιστικής ταξικής ενότητας.

ΑΜΕΣΑ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:
  Επίδομα ανεργίας, για όλο το διάστημα της ανεργίας, ίσο με τον βασικό μισθό για όλους τους ανέργους, χωρίς προϋποθέσεις (παλιοί ή νεοεισερχόμενοι). Δικαίωμα επιδόματος ανεργίας σε όσους δουλεύουν με «μπλοκάκι» και απολύονται, απαλλαγή τους από τις εισφορές. Άμεση αναγνώριση από το ΤΣΜΕΔΕ, το ΤΕΒΕ και τον ΟΑΕΔ όλων των άνεργων μηχανικών και τεχνικών. Η ασφάλιση είναι υποχρέωση των εργοδοτών και του κράτους και όχι των εργαζομένων και των ανέργων.
  Πλήρη, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, με ανανέωση των βιβλιαρίων των ταμείων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Ο χρόνος ανεργίας να μετρά στα συντάξιμα χρόνια.
  Πάγωμα όλων των χρεών –δανείων των ανέργων. Μείωση των τιμολογίων ΔΕΚΟ με παράλληλη απαγόρευση της διακοπής παροχής νερού, ρεύματος και σταθερού τηλεφώνου, δωρεάν μετακίνηση για τους ανέργους.
  Κανένας εργαζόμενος απλήρωτος και ανασφάλιστος. Κανένας τεχνικός να μην αμείβεται με βάση τη συλλογική σύμβαση του κλάδου. Κανονικές προσλήψεις στους  απασχολούμενους με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών και γενικά κατάργηση επισφαλούς εργασίας.
  Απαγόρευση των απολύσεων, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, που είναι το βασικότερο δικαίωμα, με στόχο την εξαφάνιση της ανεργίας.

ΟΙ ΑΝΕΡΓΟΙ ΤΕΧΝΙΚΟΙ ΟΡΓΑΝΩΝΟΜΑΣΤΕ ΣΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: