Δευτέρα, Απριλίου 11, 2011

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΜΤ ΓΙΑ ΑΠΕΡΓΙΑ ΕΛΠΕ


ΝΙΚΗ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΑ ΕΛΠΕ
 ΚΟΙΝΟΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ  ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ-ΕΕ-ΔΝΤ!
Το σωματείο μισθωτών τεχνικών εκφράζει την αλληλεγγύη του στην απεργία των εργαζόμενων στον όμιλο των ΕΛΠΕ, με αίτημα την πλήρη στελέχωση των Μονάδων των Διυλιστηρίων με τεχνικό προσωπικό, προκειμένου να λειτουργούν με ασφάλεια. Επίσης οι εργαζόμενοι παλεύουν ενάντια στις αξιώσεις της εργοδοσίας για υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας με μειώσεις αποδοχών έως και 40% και κατάργηση δικαιωμάτων και κατακτήσεων.
Η στάση της εργοδοσίας σε έναν ισχυρό όμιλο, στον κερδοφόρο κλάδο της ενέργειας, αποδεικνύει πως η κρίση αποτελεί ευκαιρία για τις επιχειρήσεις και έτσι ακριβώς την αξιοποιούν. Την ίδια στιγμή που “όλοι μαζί τα φάγαμε” και πρέπει να πληρώσουμε, όταν υπάρχουν κέρδη, όχι απλά δεν τα μοιραζόμαστε, αλλά βρισκόμαστε μπροστά σε νέες βάρβαρες περικοπές προκειμένου αυτά να αυξηθούν περισσότερο. Η εργοδοσία αποθρασυμένη από τις συνεχείς νομοθετικές και πολιτικές παρεμβάσεις τις κυβέρνησης και τρόικας, θέλει να διαλύσει κάθε εργατικό δικαίωμα. Κυβερνητικά στελέχη, πρόθυμα τηλεοπτικά παπαγαλάκια και καθεστωτική αντιπολίτευση, χρησιμοποίησαν πάλι τα ίδια ανακυκλούμενα επιχειρήματα για να συκοφαντήσουν την απεργία των εργαζόμενων στα ΕΛΠΕ, αλλά και για να προετοιμάσουν το έδαφος για το ξεπούλημα των κερδοφόρων κομματιών του δημοσίου στα ιδιωτικά συμφέροντα, που θέλει να προχωρήσει άμεσα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Εξάλλου η επίθεση στους εργαζόμενους των ΕΛΠΕ στοχεύει και στο ξεπούλημα του μειοψηφικού μετοχικού πακέτου της εταιρείας που κατέχει το δημόσιο.
Με τον ίδιο τρόπο θυσιάζουν εκατομμύρια εργαζόμενους σε όλη την Ευρώπη για να αυξήσουν την κερδοφορία τους. Το σύμφωνο για το ευρώ σημαίνει διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης, ισόβια φτώχεια, στραγγαλισμό κάθε κοινωνικού δικαιώματος, κατάργηση των συμβάσεων και έκρηξη των απολύσεων. 
Ταυτόχρονα επιταχύνεται η «απελευθέρωση αγοράς ενέργειας» που προωθούν εδώ και χρόνια, η ΕΕ, οι δυνάμεις του κεφαλαίου και οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Η πολιτική αυτή ενίσχυσε με πακτωλό κρατικού χρήματος τα κέρδη των επιχειρήσεων, ενώ ταυτόχρονα οδήγησε στην χειροτέρευση της θέσης των εργαζομένων του κλάδου, στην επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, στις απολύσεις, στην έκρηξη των εργατικών ατυχημάτων. Για τους εργαζομένους στις εργολαβίες η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη. Η πολιτική αυτή στρέφεται ενάντια στην κοινωνική πλειοψηφία. Στην απελευθερωμένη αγορά πετρελαίου στην Ελλάδα, όπου ελάχιστοι όμιλοι ελέγχουν τη διύλιση και τη χονδρεμπορική αγορά και καταγράφουν μεγάλα κέρδη, οι εργαζόμενοι βιώνουν τις συνεχείς ανατιμήσεις στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης. Παράλληλα το νέο νομοσχέδιο που έφερε η κυβέρνηση διαλύει τη ΔΕΗ και ολοκληρώνει την πορεία ιδιωτικοποίησης του ηλεκτρικού ρεύματος.
ΔΕΝ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥΣ - ΚΑΜΙΑ ΘΥΣΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ
Ο αγώνας των εργαζομένων στα ΕΛΠΕ είναι και δικός μας αγώνας. Οι αγώνες μπορούν να έχουν αποτελέσματα, όταν οι εργαζόμενοι παλεύουν με δυναμισμό και αποφασιστικότητα για τα δικαιώματα και τις ανάγκες τους. Όταν δεν περιμένουν να μπει μπροστά η ηγεσία της ΓΣΕΕ και οι επαγγελματίες συνδικαλιστές που δεν μπορούν και δεν θέλουν να ανατρέψουν την επίθεση και παζαρεύουν πίσω από την πλάτη μας ακόμα χειρότερα μέτρα.
Απέναντι στην επίθεση κυβέρνησης-ΕΕ-κεφαλαίου να προτάξουμε την εργατική απάντηση της ανυπακοής- αντίστασης – ανατροπής της επίθεσης! Να διαλέξουμε το δρόμο του παλλαϊκού αγώνα, τη μετωπική ρήξη με τον εκβιασμό των ελλειμμάτων και του χρέους από τους τραπεζίτες, τους χρηματιστές, το ελληνικό και ευρωπαϊκό κεφάλαιο. Να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Να οικοδομήσουμε την αγωνιστική ταξική ενότητα των ίδιων των εργαζομένων.  Για να ανατρέψουμε το μνημόνιο, όλα τα αντεργατικά μέτρα, το Σύμφωνο για το ευρώ και όλη τη βάρβαρη επίθεση. Μαζί με όλους τους εργαζόμενους να χαράξουμε μία γραμμή ανυποχώρητης πάλης για:
ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΜΕ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΛΙΤΟΤΗΤΑ. ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΙΜΟΥ ΧΡΟΝΟΥ, ΧΩΡΙΣ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΔΟΧΩΝ.
ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ.
ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ. ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ. ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΥΠΕΡΓΟΛΑΒΙΩΝ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΑΣΤΙΚΗΣ  ΕΡΓΑΣΙΑΣ. ΚΑΝΟΝΙΚΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΜΕ ΔΕΛΤΙΟ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ.
ΟΧΙ ΣΤΗΝ «ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ» ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ. ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΟΛΟΙ ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΙ ΤΟΜΕΙΣ ΟΠΩΣ Η ΕΝΕΡΓΕΙΑ, ΜΕ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΣΤΟΥΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ. ΑΜΕΣΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΤΙΜΟΛΟΓΙΩΝ ΔΕΚΟ. ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ Ο ΦΠΑ ΣΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΚΑΥΣΙΜΑ.
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ
(ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ, ΓΕΩΛΟΓΩΝ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ, ΤΕΧΝΙΚΩΝ, ΣΧΕΔΙΑΣΤΩΝ)
Πλατεία Καρύτση 10, 4ος όροφος, ΑΘΗΝΑ, http://www.somtechnik.gr,

Δεν υπάρχουν σχόλια: