Τρίτη, Οκτωβρίου 04, 2011

ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΣ ΣΜΤ 29/9


ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ
(ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ, ΓΕΩΛΟΓΩΝ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ, ΤΕΧΝΙΚΩΝ, ΣΧΕΔΙΑΣΤΩΝ)
Πλατεία Καρύτση 10, ΑΘΗΝΑ, http://www.somtechnik.gr, τηλ: 6936 760879, 6977 806266
Συγκλήθηκε στις  29 Σεπτέμβρη συνέλευση του σωματείου μισθωτών τεχνικών. Η συνέλευση παρά τη μαζικότητα της, (παρακολούθησαν περίπου 180 συνάδελφοι και συναδέλφισσες),  τυπικά και οριακά δεν είχε απαρτία. Πραγματοποιήθηκε συζήτηση και στη συνέχεια, το ΔΣ κατά πλειοψηφία εξέδωσε την παρακάτω απόφαση.  
Στη χώρα των μνημονίων και των αναγκαίων «θυσιών»…
Ο πόλεμος του μαύρου μετώπου εξουσίας ενάντια στην εργαζόμενη κοινωνική πλειοψηφία συνεχίζεται με όλα τα μέσα και σε όλα τα επίπεδα. Το τσουνάμι των νέων μέτρων, ο κοινωνικός μεσαίωνας που επιβάλλει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και η Ευρωπαϊκή Ένωση μαζί με τους συνοδοιπόρους της, ΝΔ και ΛΑΟΣ, η ιστορική βουτιά στη βαρβαρότητα για να μπορέσει ο καπιταλισμός να ξεπεράσει την κρίση του, συνθέτουν την εικόνα της ελληνικής κοινωνίας. Οι εκβιασμοί, ειδικά λίγο πριν από την καταβολή κάποιας δόσης, οι οποίοι συμπυκνώνονται στο δίλημμα «ή συνεχίζουμε την πολιτική μας ή καταστρεφόμαστε» αποσκοπούν στην περαιτέρω τρομοκράτηση των εργαζομένων και της νεολαίας. Η κατάσταση που αντιμετωπίζουμε από την εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων της τελευταίας διετίας είναι ενδεικτική για το πόσο κρίσιμη είναι η μάχη για την ανατροπή αυτής της πολιτικής. Στο πλαίσιο της ιστορικότητας αυτής της κρίσης του καπιταλισμού, όπου από την Αγγλία και την Ιρλανδία μέχρι και την καρδιά της Ευρωζώνης, την Ισπανία και τη Γαλλία, οι πάνω στέλνουν τον λογαριασμό της κρίσης τους στους κάτω, είναι προφανές ότι δεν χωράνε ψευδαισθήσεις για ελληνικό φαινόμενο κρίσης και επιστροφή σε περιόδους ανάπτυξης. Το πού θα κάτσει η μπίλια αυτής της μάχης θα κριθεί από το ανάστημα που θα ορθώσουμε εμείς στον πόλεμο που μάς έχουν κηρύξει.
Ο λογαριασμός πηγαίνει πάντα στους συνήθεις υπόπτους…
§     Εκτίναξη της ανεργίας σε ποσοστά τριτοκοσμικής χώρας, 30% για το 2012 σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ,  που μεταφράζεται σε 1.000.000 ανέργους, χωρίς φυσικά σε αυτόν να περιλαμβάνονται οι νέοι που αναζητούν για πρώτη φορά δουλειά, οι εργαζόμενοι της μαύρης εργασίας, οι μισοεργαζόμενοι-μισοάνεργοι που δουλεύουν λίγες ώρες την εβδομάδα, οι εποχικοί, οι εργαζόμενοι με το κομμάτι κ.λπ.
§     Εργασιακή εφεδρεία στο δημόσιο που στοχεύει στην απόλυση 100.000 εργαζομένων και κατάρρευση κάθε κοινωνικής και δημόσιας υπηρεσίας στην παιδεία, την υγεία, την περίθαλψη.
§     Στον ιδιωτικό τομέα δεν αφήσουν τίποτα όρθιο. Η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και επιβολή των ατομικών συμβάσεων, που σηματοδοτούν επιστροφή στο σωτήριο έτος… 1850, όπου δεν υπήρχε το ελάχιστο εργατικό δικαίωμα. Έχουν καρατομήσει τους μισθούς, πολλοί εργοδότες δεν καταβάλλουν στους εργαζόμενους μισθούς μηνών, γιγαντώνεται η μερική και εκ περιτροπής απασχόληση. Στις τεχνικές εταιρείες η εργοδοσία μέρα με τη μέρα αποθρασύνεται. Από τη μια εκβιάζει σε περικοπή των δικαιωμάτων μας αξιοποιώντας τα μέτρα της κυβέρνησης. Από την άλλη «ανασυγκροτεί» τις επιχειρήσεις της με πιο “φτηνή εργασία”, επιδοτούμενη εργασία, εργασία μέσω μαθητείας κλπ, απολύοντας πιο εύκολα από ποτέ, συχνά χωρίς αποζημίωση. Στον κερδοφόρο κλάδο των τηλεπικοινωνιών και της πληροφορικής κυοφορούνται συγχωνεύσεις, θυμίζει όλο και περισσότερο «γαλέρα», ενώ πετάει στον δρόμο χιλιάδες εργαζόμενους από αυτούς που χρόνια ξεζούμιζε! Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Internetq, όπου σε μια βδομάδα η διοίκηση της εταιρίας απέλυσε πέντε συναδέλφους γιατί αντιστάθηκαν στο καθεστώς απλήρωτης υπερωριακής απασχόλησης που επέβαλε.
§     Τα ταμεία βρίσκονται στα όρια της κατάρρευσης και της στάσης των πληρωμών και παράλληλα συνεχίζεται η κλοπή τους. Την ίδια ώρα αυξάνονται οι ασφαλιστικές εισφορές, ενώ από την 1/1/2012 οι αυξήσεις θα φτάνουν σχεδόν 100%(!) για τους ασφαλισμένους πριν το 92 με δελτίο παροχής υπηρεσιών. Κυβέρνηση, Τρόικα, ΣΕΒ ενδιαφέρονται να βάλουν στο χέρι ότι απέμεινε από τα αποθεματικά τους και «προτρέπονται» να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων. Υπολογίζεται ότι το ποσό αυτό ανέρχεται σε 25 δισ. ευρώ περίπου. Μόνο από αυτή τη διαδικασία τα Ασφαλιστικά Ταμεία θα χάσουν τουλάχιστον 5 δισ. ευρώ. Οι εξελίξεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και έχουν να κάνουν με την Attica Bank και το ΕΤΑΑ- ΤΣΜΕΔΕ (βλέπε «διάσωση» της Proton Bank με τα λεφτά του ΤΣΜΕΔΕ), κινούνται σ’ αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση, προς όφελος της κερδοφορίας της τράπεζας. Είναι άμεσος ο κίνδυνος να εξανεμιστούν εισφορές ετών, ειδικά μπροστά στην επικείμενη χρεοκοπία.
§     Φορο-λεηλασία μέσω της επιβολής έκτακτων χαρατσιών στα εισοδήματα και την κατοικία και της μείωσης του αφορολογήτου ορίου στα 5.000 ευρώ, που οδηγούν στην απελπισία και σε οικονομικό αδιέξοδο εκατομμύρια εργαζομένους.
§     Μετατροπή της εκπαίδευσης, από τα σχολεία έως τα πανεπιστήμια, σε επιχείρηση, που θα υπακούει στους κανόνες που ορίζουν οι αγορές και οι απαιτήσεις τους και όπου θα σπουδάζουν μόνο όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα.
Η κρίση βαθαίνει και διευρύνεται το κοινωνικό χάσμα…
Δεκάδες μέτρα περνούν καθημερινά και η επιδίωξη είναι ολοφάνερη: Να στηριχθούν οι τράπεζες, το ευρώ και η εργοδοσία, που θησαύρισαν δεκαετίες κερδίζοντας από τον μόχθο, την προσπάθεια και την εργασία μας. Να διασφαλίσουν ότι είτε σε περιόδους ανάπτυξης είτε σε περιόδους κρίσης, ο τεράστιος πλούτος που κατέχουν οι λίγοι κεφαλαιοκράτες δεν θα αμφισβητηθεί. Να επεκτείνουν την κερδοφορία τους βυθίζοντάς μας στην ανεργία και την κοινωνική απελπισία. Το 2010 οι εκατομμυριούχοι παγκοσμίως ήταν περισσότεροι από το 2007, μία χρονιά προτού ξεσπάσει η κρίση, ενώ η περιουσία τους πέρυσι ήταν μεγαλύτερη παρά ποτέ! Την ίδια στιγμή που στην Ελλάδα και άλλες χώρες οι μισθοί και οι συντάξεις υφίστανται βίαιες περικοπές, ο αριθμός των εκατομμυριούχων αυξάνεται θεαματικά και η περιουσία τους ξεπερνά κάθε ιστορικό προηγούμενο. Είναι σαφέστατες οι προθέσεις των κυβερνώντων, όταν γονατίζουν χωρίς ενδοιασμούς το σύνολο της εργαζόμενης πλειοψηφίας και, παράλληλα, σχεδιάζουν περαιτέρω μείωση της φορολογίας του κεφαλαίου και των επιχειρήσεων, μαζί με τη ΝΔ. Αν ενώσουμε τα κομμάτια του παζλ, είναι φανερό ότι δημιουργούνται συνθήκες Κίνας στους μισθούς, τα δικαιώματα, τα δημόσια αγαθά.
Μας έχουν κηρύξει τον πόλεμο, καθήκον μας να τους ανατρέψουμε…
Οι πρώτες οργανωμένες μορφές ανυπακοής από σωματεία, συνελεύσεις γειτονιών ενάντια στα χαράτσια, η δημιουργία οριζόντιων συντονισμών αγώνα στο χώρο του δημοσίου για τον θεσμό της εργασιακής εφεδρείας, το μαζικό φοιτητικό κίνημα, που παρά τη λυσσαλέα επίθεση που δέχεται από κυβέρνηση, ΜΜΕ και τους συμμάχους της, εξακολουθεί να μάχεται δυναμικά ενάντια στο νόμο-πλαίσιο για τα πανεπιστήμια και η αγωνιστική επιστροφή μαθητών και καθηγητών, συνεχίζουν στον δρόμο που χαράχτηκε την προηγούμενη περίοδο.
Οι μέρες που ζήσαμε τον Μάη και τον Ιούνη θα μείνουν στην ιστορία του λαϊκού κινήματος. Οι μεγάλες συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις που έγιναν σε όλη τη χώρα, ειδικά εκείνες στις οποίες συναντήθηκε το κίνημα των πλατειών με τις πανεργατικές απεργίες, αποτελούν γεγονότα μεγάλης πολιτικής σημασίας.
Οι μάχες αυτού του κινήματος δεν ανέτρεψαν την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου ούτε την κυβέρνηση του μνημονίου. Παρόλα αυτά το κίνημα πέτυχε σημαντικά πλήγματα στο πολιτικό σύστημα. Ανέτρεψε την μοιρολατρία και το πνιγηρό κλίμα του «μονόδρομου» της αντιλαϊκής πολιτικής. Επανέφερε και ανάδειξε την αξία του αγώνα που διεξάγεται έξω από το Κοινοβούλιο, μεταφορικά και κυριολεκτικά. Νομιμοποίησε την πλατιά λαϊκή άρνηση του χρέους. Αμφισβήτησε τον γραφειοκρατικοποιημένο εργοδοτικό συνδικαλισμό των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ. Πάλεψε με διάρκεια, αποφασιστικότητα και ηρωισμό, έκανε σημαία του το τρίπτυχο «δεν χρωστάμε, δεν πουλάμε, δεν πληρώνουμε». Συγκρούστηκε με τις δυνάμεις καταστολής, αλλά πάνω από όλα έθεσε με τον τρόπο του την ανάγκη ριζικής πολιτικής αλλαγής, με το σύνθημα «να φύγουν όλοι» και με τον χαρακτηρισμό του πολιτικού συστήματος ως «χούντα». Βασικό στοιχείο της νέας φάσης του κινήματος είναι η ανάδειξη νέων οργάνων επιβολής της εργατικής και λαϊκής θέλησης. Αυτό αποτυπώθηκε και στις λαϊκές συνελεύσεις των πλατειών και, σε μικρότερο βαθμό, σε συνελεύσεις και αγώνες σε χώρους δουλειάς. Ο συντονισμός πρωτοβάθμιων σωματείων αποτέλεσε βασικό εργαλείο και πεδίο ενοποίησης και ενίσχυσης όλων των επιμέρους προσπαθειών για την ανατροπή των αντεργατικών και αντιλαϊκών πολιτικών.
ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
Ο συνδικαλισμός της συναίνεσης και της υποτέλειας της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ έδειξε για μια ακόμη φορά πως στηρίζει την κυβέρνηση και την πολιτική της, δεν θέλει να οργανώσει μαζικούς, μαχητικούς, αγώνες διαρκείας για την ανατροπή αυτής της πολιτικής. Με τη προκήρυξη πανεργατικής στις 19 Οκτώβρη, ένα μήνα μετά την εξαγγελία των μέτρων και με τις 24ωρες ντουφεκιές 5/10 και 19/10 στην ουσία «κλείνει το μάτι» στην πολιτική της λεηλασίας, αρνείται να συντονίσει τους αγωνιζόμενους κλάδους και να δώσει οποιαδήποτε αποφασιστική μάχη.
Σε αυτή τη μάχη πρωταγωνιστές πρέπει να είναι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι. Με μαζικές συνελεύσεις σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε σωματείο να οργανώσουμε τον αγώνα μας. Να συντονιστούμε με όσα σωματεία ή Συντονισμούς σωματείων παλεύουν για την ανατροπή της επίθεσης. Ο εχθρός είναι κοινός και κοινός πρέπει να είναι και ο δικός μας αγώνας. Όχι κατακερματισμένοι-κλεισμένοι ο καθένας στο χώρο του, αλλά με διακλαδικό συντονισμό να υπερβούμε τις επιμέρους και αποσπασματικές μάχες, να συντονίσουμε τον αγώνα. Σε αυτή τη μάχη μπορεί και πρέπει να επιτευχθεί η κοινή δράση όλων των ταξικών σωματείων και κάθε αγωνιστικής δύναμης. Το εργατικό κίνημα πρέπει να πάρει στους ώμους του την ευθύνη μιας άλλης πορείας. Χρειάζεται ένας αγώνας διάρκειας με ένα συνολικό πρόγραμμα στον αντίποδα του προγράμματος του κεφαλαίου.
ΤΕΛΟΣ ΟΙ ΘΥΣΙΕΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ, ΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ ΚΑΙ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ. ΚΑΤΩ Η ΧΟΥΝΤΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΕΕ -ΔΝΤ-ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ. ΑΜΕΣΗ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ
§     Κατάργηση του μνημονίου, του μεσοπροθέσμου προγράμματος και όλων των αντεργατικών μέτρων,
§     Ανατροπή της κυβέρνησης και κάθε επόμενου επίδοξου διαχειριστή αυτής της πολιτικής. Ρήξη με την ΟΝΕ, την ΕΕ και το ΔΝΤ,
§     Αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, για να ζούμε αξιοπρεπώς με συλλογικές συμβάσεις. Απαγόρευση των απολύσεων-συνέχιση της λειτουργίας των επιχειρήσεων που κλείνουν οι εργοδότες, με εργατικό έλεγχο,
§     Επίδομα ανεργίας ίσο με τον βασικό μισθό για όλο το διάστημα ανεργίας των συναδέλφων για κάθε μορφή εξαρτημένης εργασίας. Πάγωμα όλων των δανείων και των λογαριασμών για ολόκληρη την περίοδο της ανεργίας. Κατάργηση των ασφαλιστικών εισφορών των ανέργων συναδέλφων μηχανικών με ΤΣΜΕΔΕ. Ο χρόνος ανεργίας να μετρά στα συντάξιμα έτη. Δωρεάν πρόσβαση σε περίθαλψη-συγκοινωνίες-χώρους ψυχαγωγίας,
§     Καμία συμμετοχή των ταμείων στη νέα κλοπή των αποθεματικών με το πρόγραμμα ανταλλαγής ομόλογων. Ούτε ένα ευρώ στα παιχνίδια των τραπεζιτών. Άμεση αποδέσμευση του ΕΤΑΑ/ΤΣΜΕΔΕ από τον χρηματιστηριακό τζόγο και την Τράπεζα Αττικής. Απόδοση των οφειλών του κράτους και της εργοδοσίας στα Ταμεία.
§     Εθνικοποίηση των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρήσεων με εργατικό έλεγχο. Όχι στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας,
§     Δημόσια και δωρεάν ασφάλιση-υγεία-παιδεία-κοινωνικές υπηρεσίες για όλους. Κατάργηση του νόμου-πλαισίου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.
§     Αύξηση της φορολόγησης του κεφαλαίου στο 45%, κατάργηση του ΦΠΑ και των έμμεσων φόρων στα είδη λαϊκής ανάγκης,
§     Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις και στις ΣΔΙΤ. Να ακυρωθούν οι συμβάσεις παραχώρησης στο κατασκευαστικό κεφάλαιο που ψήφισαν ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ. Δημόσια έργα βελτίωσης και ανάπτυξης των κοινωνικών υποδομών, με υλοποίησή τους από έναν δημόσιο φορέα κατασκευών με εργατικό έλεγχο.
ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΣΟΥΜΕ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΜΑΣ. ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ!
1.Συμμετέχουμε μαζικά την Τετάρτη 19 Οκτώβρη στις 10:30 στην πανεργατική-πανελλαδική απεργία στο μουσείο (Πολυτεχνείο) μαζί με τα πρωτοβάθμια σωματεία.
2.Συμμετέχουμε με μπλοκ του σωματείου στην απεργιακή κινητοποίηση της 5 Οκτώβρη το πρωί, μαζί με τα σωματεία ενάντια στην εργασιακή εφεδρεία.
3.Καλούμε σε παράσταση διαμαρτυρίας το Σάββατο 8 Οκτώβρη έξω από τον χώρο όπου θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση με θέμα «προοπτικές μετανάστευσης στην Αυστραλία», με ομιλητές κυβερνητικούς εκπροσώπους των δύο χωρών.
4.Συμμετέχουμε στην παναθηναϊκή συνέλευση του συντονισμού πρωτοβάθμιων σωματείων στις 9 Οκτώβρη, ώστε να συμβάλουμε στην ενίσχυση των μορφών και του περιεχομένου αυτής της προσπάθειας. Συμμετέχουμε και στηρίζουμε κάθε προσπάθεια οριζόντιου αγωνιστικού συντονισμού σωματείων και ομοσπονδιών, όπως αυτός των 15 οργανισμών που παλεύουν ενάντια στην εργασιακή εφεδρεία.
5.Συνεχίζουμε την μάχη ενάντια στα χαράτσια και τη φοροληστεία. Δεν σημαίνει τίποτα η τυπική ημερομηνία. Δεν σημαίνει τίποτα για μας η τυπική λήξη της προθεσμίας. Εξάλλου μπροστά μας έχουμε τον έκτακτο τέλος ακινήτων, ενώ η κυβέρνηση ανακοίνωσε αναδρομική από 1/1/11 κατάργηση φοροαπαλλαγών, η οποία φέρνει νέο χαράτσι με τις επόμενες φορολογικές δηλώσεις. Ο αγώνας αυτός πρέπει να δοθεί οργανωμένα με όρους ταξικής αξιοπρέπειας και αλληλεγγύης. Συντονιζόμαστε με κάθε σωματείο και συλλογικότητα που κινείται στην κατεύθυνση της άρνησης πληρωμής. Συνδιοργανώνουμε με άλλους φορείς, σωματεία και συνελεύσεις γειτονιών απογευματινή κινητοποίηση την επόμενη εβδομάδα, ενάντια στα χαράτσια εισοδήματος και κατοικίας. Συνεχίζουμε με συγκεντρώσεις σε εφορίες και σε γραφεία της ΔΕΗ. Οργανώνουμε νέες κινητοποιήσεις ενόψει της έλευσης της τρόικας.
6.Διοργανώνουμε εκδήλωση αλληλεγγύης στον αγώνα των απολυμένων συναδέλφων της internetq την Παρασκευή 7 Οκτώβρη στις 19:00 στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης, για την οικονομική ενίσχυση και κάλυψη των δικαστικών εξόδων. Σχεδιάζουμε για το επόμενο διάστημα την δημιουργία ταμείου αλληλοβοηθείας για την κάλυψη συναδέλφων που βρίσκονται σε δυσχερή οικονομική κατάσταση ή σε απεργιακή αντιπαράθεση στο χώρο δουλειάς τους.
7. Μαζί με την ομοσπονδία οικοδόμων προχωράμε:  Την Τρίτη 4/10 12:00 έως λήξη βάρδιας-στάση εργασίας ΠΕΤΡΟΛΑ με κινητοποίηση στην Ελευσίνα. Την Πέμπτη 6/10 στις 6.00 μμ, στην  πλ. Κάνιγγος συγκέντρωση και πικετοφορία ενάντια στα χαράτσια.  
ΕΙΔΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ
1.                  Προχωρούμε σε συνέλευση των ανέργων και των ελαστικά απασχολουμένων συναδέλφων την Δευτέρα 10 Οκτώβρη στις 19:00 στο Πολυτεχνείο για να συντονίσουμε τη δράση μας.
2.                  Διοργανώνουμε παράσταση διαμαρτυρίας το Σάββατο 1 Οκτώβρη στις 10 στο ξενοδοχείο Imperial, όπου θα γίνει συνεδρίαση της αντιπροσωπείας του ΤΕΕ με θέμα την ανεργία και την εκπαίδευση.
3.                  Συμμετέχουμε σε προσπάθειες συντονισμού της δράσης των ανέργων από σωματεία και επιτροπές γειτονιάς με στόχο τη διοργάνωση πανελλαδικής ημέρας δράσης των ανέργων.
ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ
Οργανώνουμε κινητοποίηση στο ΤΣΜΕΔΕ με αίτημα την κατάργηση των εισφορών για τους άνεργους συναδέλφους, τη δωρεάν περίθαλψή τους, για επίδομα ανεργίας, σε όσους δουλεύουν με «μπλοκάκι», ίσο με τον βασικό μισθό, ενάντια στη συμμετοχή του ταμείων στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομόλογων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: