Δευτέρα, Ιανουαρίου 09, 2012

ΔΙΑΦΟΡΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 1990-91 (updated)


Με αφορμή τη συμπλήρωση σήμερα 21 χρόνων από τη δολοφονία του καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα από παρακρατικούς (η φωτογραφία είναι από την πορεία που διοργάνωσε το συντονιστικό καταλήψεων την επόμενη ημέρα και είναι από το μπλοκ των σπουδαστών του ΤΕΙ Πειραιά) άρχισα να ψηφιοποιώ κάποια κείμενα από το προσωπικό μου αρχείο εκείνης της περιόδου . (Το post λογικά θα εμπλουτίζεται διαρκώς μέσα στις επόμενες μέρες).

Για αρχή διαβάστε το σχετικό τετρασέλιδο που έβγαλε φέτος η οργάνωσή του, το ΕΑΜ που έχει και χρονικό των γεγονότων

TEMPONERAS-2012-ENTYPO


Ξεκινάω με ένα κείμενο της Πανσπουδαστικής ΣΚ ... απαραίτητη διευκρίνηση.. μιλάμε για κείμενο του 1990, λίγο πριν αρχίσουν οι μαζικές καταλήψεις σε σχολές και σχολεία πριν τα Χριστούγεννα ... Το 1988 ήταν η τελευταία χρονιά που κατέβηκε η γνωστή Πανσπουδαστική σκ και χωριστά είχε κατέβει και ο Δημοκρατικός Αγώνας (ΚΚΕεσ ακόμα) . Την επόμενη χρονιά (1989) λόγω και της σύμπηξης του ενιαίου Συνασπισμού, συγκροτήθηκαν ενιαία ψηφοδέλτια στις σχολές . Αυτά τα ενιαία σχήματα μοιράστηκαν συνήθως στα δυο κομμάτια (ένα που παρέμενε στην κομματική ορθότητα του ενιαίου ακόμα Συνασπισμού κι ένα από τα μέλη της ΚΝΕ αλλά και του ΚΚΕ που αποχώρησαν το καλοκαίρι του 1989 και στην πορεία συγκρότησαν το ΝΑΡ ή ιδιώτευσαν . Ειδικά στο ΤΕΙ Πειραιά (αλλά αν θυμάμαι καλά και σε άλλες σχολές), υπήρχε και μια άλλη τάση, που στην περίπτωση της σχολής μου -αλλά και γενικότερα- κράτησε τον τίτλο της 'Πανσπουδαστικής σκ' και ήταν οι επονομαζόμενοι "Μορμόνοι" / και νομίζω γι'αυτό μετά το 1991 και την επανάκαμψη της Πανσπουδαστικής στις σχολές έγινε ΠΚΣ από ΠΣΚ .

κειμενο Πανσπουδαστικης σκ, Δεκεμβρης 1990 Στη συνέχεια ένα κείμενο των Αγωνιστικών Κινήσεων (ΚΚΕ μ-λ) της ίδιας περιόδου .

Αγωνιστικές Κινήσεις 1990 (Δεν είναι σε καλή ποιότητα - ελπίζω να σοβαρευτεί το scanner μου και να το στρώσω οσονούπω - edit . Νομίζω έφτιαξε)





Συνεχίζω με προκήρυξη των 'Αυτόνομων Οικολογικών Εναλλακτικών Ομάδων" και του περιοδικού 'Πράσινο Πανεπιστήμιο". Να θυμήσω πως εκείνη την εποχή οι τότε Οικολόγοι Εναλλακτικοί είχαν κοινοβουλευτική εκπροσώπηση, αφού είχαν εκλέξει ένα βουλευτή (την Αναστασία Ανδρεαδάκη συγκεκριμένα, που ψάχνοντας είδα πως το '96 κατέβηκε με τον ΣΥΝ και το 2009 με τους Οικολόγους Πράσινους)
1990 ΑΥΤΟΝΟΜΕΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ και μια λίγο προγενέστερη (16/10/1990) της Επαναστατικής Σοσιαλιστικής Ομάδας Σπουδαστών (ΕΣΟΣ) - σπουδαστικής παράταξης της τότε ΟΣΕ .
1990 ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΕΣΟΣ
Και περνάω τώρα στα 'επίσημα' έγγραφα ..
Η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της ΣΤΕΦ ΤΕΙ Πειραιά, στις 19 Δεκέμβρη 1990 που ψήφισε για πρώτη φορά κατάληψη .
(sorry για την ποιότητα, αλλά το κείμενο είναι δακτυλογραφημένο και έχει χάσει αρκετά ειδικά στα πάνω κομμάτια κάθε σελίδας - παρά το χειρόγραφο 19/12/91 πάνω είναι 19/12/90 το σωστό :-)
ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΣ ΣΤΕΦ ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ - 19/12/1990
Η απόφαση της 9/1/1991 για συνέχιση της κατάληψης
 
ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΣ ΣΤΕΦ ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ 9/1/1991 (γραμμένη από τον yours truly, σε ένα 8086 IBM PC συμβατό - Hyundai, με το super duper πρόγραμμα για την εποχή "Professional Write" και τυπωμένο σε dot matrix εκτυπωτή .. Σκανάρισμα από το πρωτότυπο εννοείται κι εδώ :-)
H απόφαση για συνέχιση της κατάληψης, στις 28 Γενάρη (σε πρωτότυπο χειρόγραφο -δεν κράτησα το τυπωμένο :-) ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΣ ΣΤΕΦ ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ 28/1/1991 Κάλεσμα της κοινής κατάληψης ΣΤΕΦ & ΣΔΟ ΤΕΙ Πειραιά για εβδομάδα με προβολές ταινιών, συζητήσεις, συναυλίες . ΚΑΛΕΣΜΑ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ - ΦΛΕΒΑΡΗΣ 1991

Παίχτηκαν οι ταινίες : Platoon (4/2), O Τζόνυ πήρε τ'όπλο του (5/2), Μπραζίλ - Λούφα και Παραλλαγή (6/2), Φράουλες και αίμα (7/2), Ο κύκλος των χαμένων ποιητών (8/2) . To κόστος προβολής κάλυψαν δήμοι της Β' Πειραιά & Β' Αθήνας .

Η αφίσα για το διήμερο με τις συναυλίες


Και ξεκινάει το 2ο πακέτο τώρα... Το μηνιαίο πολιτικό Δελτίο της Α/συνέχεια, (φύλλο 18, της 17ης Ιανουαρίου 1991) με δυο κείμενα, ένα για τον πόλεμο στον Περσικό κι ένα για το 'νεολαιστικο ξέσπασμα' όπως αναφέρει κιόλας .
Α/συνέχεια, Φύλλο 18, 17/1/1991

και από την ίδια χρονική περίοδο, μια νέα ανάλυση από την Πανσπουδαστική σκ (ΤΕΙ Πειραιά)
κειμενο Πανσπουδαστικης σκ, Γενάρης 1991

Ας δούμε και μια προκήρυξη της κυβερνητικής τότε ΔΑΠ από την ίδια περίοδο : ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΑΠΝΔΦΚ ΤΕΙ, ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 1991

Ανακοίνωση-κάλεσμα για συμμετοχή στη ΓΣ της ΣΤΕΦ ΤΕΙ Πειραιά, 12/2/1991 (όταν ξαναπήραμε την πλειοψηφία της συνέλευσης που είχαμε χάσει για μια βδομάδα με την αγαστή συνεργασία ΔΑΠ & τμήματος της σπουδάζουσας του ενιαίου ακόμα Συνασπισμού... Τζαννετακισμός και στις σχολές :-) ) ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕ ΓΣ ΣΤΕΦ ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ 12/2/1991

Η κατάληψη τελείωσε στις 19/2/91 .
Παραθέτω για ιστορικούς λόγους τις προτάσεις που κατατέθηκαν στη συνέλευση εκείνης της ημέρας.
Πρώτα από την ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και την Σπουδαστική Ενότητα (παράταξη του ενιαίου Συνασπισμού), όχι όμως με την υπογραφή των παρατάξεων αλλά και καλά ατομικά από τα μέλη τους που ήταν και στο ΔΣ της ΣΤΕΦ ... ΠΡΟΤΑΣΗ ΔΑΠ-ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ, 19/2/1991 ΓΣ ΣΤΕΦ ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ

 Η πρόταση που κατέθεσε στη συνέλευση η ΕΣΟΣ, μαζί με ένα κάλεσμα για τη συμμετοχή σε αυτήν στην αρχή . ΚΑΛΕΣΜΑ & ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΣΟΣ ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ, 19/2/1991

και μια που αναφέρθηκα στη συνεργασία ΔΑΠ-ΣΥΝ, η σχετική δήλωση που είχε καταθέσει η Πανσπουδαστική στη γσ της 19/2/91
ΓΣ ΣΤΕΦ ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ 19/2/1991 - ΔΗΛΩΣΗ ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗΣ



Δεν υπάρχουν σχόλια: