Παρασκευή, Μαΐου 25, 2012

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΟΥ ΕΕΚ



Ανακοίνωση του Πολιτικού Γραφείου του ΕΕΚ

Στις 9 Μαΐου, αμέσως μετά την συνάντησή της με τον ΣΥΡΙΖΑ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ εξέδωσε ανακοίνωση, όπου παρουσιάζοντας ένα ορισμένο προγραμματικό πλαίσιο και κάποιες εκτιμήσεις για την κατάσταση και την ορθότερη στάση απέναντι στο ενδεχόμενο  μιας συμμετοχής της Αριστεράς στην κυβέρνηση, ανακοίνωνε ότι θα άνοιγε κύκλο συζητήσεων με άλλα κόμματα και οργανώσεις της Αριστεράς, συμπεριλαμβανομένου και του ΕΕΚ.
Το ΕΕΚ ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση και συναντήθηκε με  αντιπροσωπεία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. (Το σκεπτικό εκτίθεται σε σχετικό άρθρο του Σ. Μιχαήλ με τίτλο «Προς την 17η Ιουνίου» και ημερομηνία 22 Μαΐου. Βλ. την ιστοσελίδα του ΕΕΚ και τη Νέα Προοπτική της 26ης Μαΐου). Στην διερεύνηση της δυνατότητας μιας συνεργασίας για την εκλογική μάχη της 17ης Ιουνίου, το ΕΕΚ παρουσίασε μια πρόταση που συνίστατο  στο να βρεθεί συμφωνία που να καλύπτει και τα δύο μέρη σε δύο καίρια προγραμματικά σημεία – την προοπτική της εργατικής εξουσίας  και την σύνδεση της αποδέσμευσης από την ΕΕ με την κοινή επαναστατική πάλη των ευρωπαϊκών εργατικών και λαϊκών  μαζών ενάντια στον εθνικισμό και την εθνική περιχαράκωση και για την διεθνιστική προοπτική μιας σοσιαλιστικής-κομμουνιστικής ενοποίησης της Ευρώπης πάνω στα συντρίμμια της ιμπεριαλιστικής ΕΕ. Μαζί με τα δύο αυτά προγραμματικά σημεία, ζητήσαμε την κατοχύρωση της διακριτής πολιτικής  φυσιογνωμίας μας. Εκλογική συνεργασία δεν σημαίνει συγχώνευση και πολιτική εξαφάνιση του μικρότερου στον μεγαλύτερο συμβαλλόμενο, κατά τα γνωστά σταλινικά προηγούμενα στο ΚΚΕ.
Δυστυχώς, στις 23 Μαΐου αργά το βράδυ, μας πληροφόρησαν από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ότι παρόλο που συμφωνούν να διατυπωθούν κοινά αποδεκτές διατυπώσεις των προγραμματικών σημείων, για λόγους «τεχνικούς», πρέπει να αποδεχτούμε  να μπούμε στα ψηφοδέλτια της ΑΝΤΑΡΣΥΑ χωρίς κανένα διακριτικό του τίτλου του ΕΕΚ. Οι επικεφαλής της ΑΝΤΑΡΣΥΑ ισχυρίστηκαν ότι «δεν προλαβαίνουμε να παρουσιάσουμε ψηφοδέλτια με το όνομα του ΕΕΚ κ.ά. κάτω από τον τίτλο ΑΝΤΑΡΣΥΑ γιατί χρειάζεται να καταθέσουμε χαρτί στον Άρειο Πάγο για νέο κόμμα και η προθεσμία στα κατά τόπους πρωτοδικεία λήγει Παρασκευή 25 Μαΐου» Οι ισχυρισμοί είναι εντελώς προσχηματικοί: το μόνο που χρειάζονταν ήταν να παρουσιαστεί την επομένη το πρωί στον Άρειο Πάγο ένα τυπικό χαρτί του νέου συνασπισμού, ενώ η προθεσμία για την κατάθεση των υποψηφιοτήτων έληγε την Δευτέρα,  28 Μαΐου κι όχι Παρασκευή 25 Μαΐου. Εξάλλου πώς άρχισαν συζητήσεις με άλλες οργανώσεις και την τελευταία στιγμή βρίσκουν νομικό κώλυμα και μας ζητούν να συγχωνευτούμε όλοι κάτω από ένα και μόνο τίτλο ψηφοδελτίου, τον τίτλο ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ενώ δεν είμαστε συνιστώσα της ;
Μας προτάθηκε σαν «αντίβαρο» στην εξαφάνιση του ΕΕΚ στα ψηφοδέλτια της ΑΝΤΑΡΣΥΑ να υπάρξουν κοινή δήλωση , προκηρύξεις αφίσες, θέση στο ψηφοδέλτιο επικρατείας(!;) κλπ. που να δείχνουν ότι το ΕΕΚ συμμετέχει κι αυτό.
Ανάλογες τεχνικές έχουν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν, όπως προείπαμε, και από ένα πολύ μεγαλύτερο ιστορικό κομματικό σχηματισμό. Γιατί ό,τι κριτικάρουμε στο ΚΚΕ να το αποδεχτούμε από έναν άλλο αριστερό σχηματισμό που επαναλαμβάνει όσα κριτικάρουμε σε μικροκλίμακα;
Τα παραπάνω  αναφέρονται λεπτομερειακά, γιατί δείχνουν με ευκρίνεια τον προσχηματικό, τελικά, χαρακτήρα του «ενωτικού καλέσματος» της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, τουλάχιστον από την μεριά εκείνων των συνιστωσών που μπλόκαραν σκόπιμα την όλη υπόθεση μιας εκλογικής συνεργασίας. Οι λόγοι μπορούν να ανιχνευτούν στις δραματικές αλλαγές που επέφεραν στην συνολική πολιτική κατάσταση οι εκλογές της 6ης Μαΐου και η ορμητική εκτίναξη του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά σ’ αυτό θα επανέλθουμε μιαν άλλη φορά.

Το Πολιτικό Γραφείο του ΕΕΚ
24/5/2012

1 σχόλιο:

haridimos είπε...

Να βάλω και τον σχολιασμό μου..
1/ ενώ η προθεσμία για την κατάθεση των υποψηφιοτήτων έληγε την Δευτέρα, 28 Μαΐου κι όχι Παρασκευή 25 Μαΐου
Έχει δίκιο το ΕΕΚ σε αυτο το κομμάτι. Δεν ξέρω γιατί η δική μας πλευρά δεν είχε σωστή ενημέρωση στο θέμα..

Εξάλλου πώς άρχισαν συζητήσεις με άλλες οργανώσεις και την τελευταία στιγμή βρίσκουν νομικό κώλυμα και μας ζητούν να συγχωνευτούμε όλοι κάτω από ένα και μόνο τίτλο ψηφοδελτίου, τον τίτλο ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ενώ δεν είμαστε συνιστώσα της ;
Μήπως γιατί οι άλλες οργανώσεις/συλλογικότητες δεν έθεσαν τέτοιο ζήτημα ;
Και αφού το έθεσε το ΕΕΚ, το θέσανε και αυτές με τη σειρά τους ;

Το ιδανικό για μένα θα ήταν η επιλογή εντελώς διαφορετικού ονόματος, το οποίο θα είχε από κάτω όλες τις οργανώσεις που θα μετείχαν ..

Κλείνοντας να πω, πως πέρα από το αυτογκόλ με τις προθεσμίες, παραμένει αμβίβολο κατά πόσο ήθελαν και οι δυο πλευρές τη συνεργασία και δεν έψαχναν αφορμή για να τα σπάσουν.