Κυριακή, Μαΐου 26, 2013

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΗΣ ΑΤΕ ΕΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ 1η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΕΚΑ



ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΤΑΞΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ

28ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΕΚΑ: ΕΚΦΥΛΙΣΤΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ
Χθες, το συνέδριο του ΕΚΑ, του μεγαλύτερου εργατικού κέντρου της χώρας, στην πραγματικότητα δεν ξεκίνησε. Ήδη τις προηγούμενες μέρες κυριάρχησε η εικόνα της εκκαθάρισης λογαριασμών μεταξύ των κυρίαρχων παρατάξεων ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ, που κατέρχονται και οι δύο διασπασμένες και με χυδαίες αλληλοκατηγορίες μεταξύ τους.
Η «καλή μέρα» φάνηκε από το πρωί, με τον αποκλεισμό της ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΤΑΞΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ από το προεδρείο του συνεδρίου, με συμφωνία όλων των υπόλοιπων παρατάξεων.
Στη συνέχεια ακολούθησε η διαδικασία για την νομιμοποίηση των αντιπροσώπων. Στη συζήτηση αυτή κυριάρχησε το ζήτημα της απόρριψης των αντιπροσώπων του Συλλόγου Εργαζόμενων στα Φροντιστήρια Καθηγητών (ΣΕΦΚ) που το ΔΣ του ΕΚΑ πρότεινε στο συνέδριο. Η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΤΑΞΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ με τις παρεμβάσεις της στο συνέδριο,  επέβαλε την νομιμοποίηση όλων των αντιπροσώπων του ΣΕΦΚ και ανάγκασε τις δυνάμεις των ΠΑΜΕ, ΔΑΚΕ και των δύο ΠΑΣΚΕ να υποχωρήσουν.
Η συζήτηση που ακολούθησε ήταν αποκαλυπτική: Αλληλοκαταγγελίες για νοθείες, για διπλοψηφίες σε εκλογές σωματείων, για σωματεία που «ξαναγεννήθηκαν» λίγο πριν το συνέδριο για να «ξαναπεθάνουν» μετά, και πολλών άλλων περιστατικών που υπογραμμίζουν τη σαπίλα του γραφειοκρατικού συνδικαλισμού. Έτσι νομιμοποιήθηκαν αντιπρόσωποι σωματείων ενώ υπήρχαν καταγγελίες για διπλοψηφίες, μεταξύ των όποιων και σωματείων που συμμετέχουν στο ΠΑΜΕ. Παράλληλα αποκλείστηκαν το Σωματείο της CITIBANK και το Σωματείο Εργαζομένων στο ATTICA, με ανύπαρκτες δικαιολογίες.
Ωστόσο η μάχη των συσχετισμών φαίνεται πως και νεκρούς ανασταίνει! Η Αυτόνομη Παρέμβαση, που παριστάνει τον θεματοφύλακα των δημοκρατικών διαδικασιών, υπερασπίστηκε τη νομιμοποίηση των συνέδρων του σωματείου θυρωρών, στο οποίο εκτός από διπλοψηφίες, βρέθηκε στην κατάσταση ψηφισάντων μέλος του σωματείου που είχε ήδη αποβιώσει! Προκαλεί επίσης εντύπωση το γεγονός ότι στις μέρες μας, εμφανίζονται 801 συνδικαλισμένοι θυρωροί στην Αθήνα. Η Αυτόνομη Παρέμβαση, αναγκάστηκε να δηλώσει πως για το συγκεκριμένο σωματείο «κρατά αποστάσεις από οποιαδήποτε παρατυπία». Ωστόσο, πρότεινε και μόνη αυτή, ψήφισε τη νομιμοποίηση όλων των αντιπροσώπων του. Το σώμα του συνεδρίου τελικά ψήφισε το σωματείο αυτό, να μη συμμετέχει στο συνέδριο.
Μετά τη νομιμοποίηση των αντιπροσώπων, η πρόταση που έγινε από το ΠΑΜΕ για εκλογή εφορευτικής επιτροπής με κάλπη, είχε ως αποτέλεσμα να διακοπεί η διαδικασία του συνεδρίου και να μετατραπεί η πρώτη μέρα σε μια πολύωρη εκλογική διαδικασία, με τη μεγάλη πλειοψηφία των συνέδρων να απουσιάζουν από το χώρο του συνεδρίου. Aυτή η πρακτική ουσιαστικά αφαίρεσε πολύτιμο χρόνο από ομιλίες αντιπρόσωπων των σωματείων στερώντας από το σώμα την ζωντανή εμπειρία και τις αγωνίες των εργαζόμενων στους τόπους δουλειάς. Η σημερινή πρώτη μέρα του συνεδρίου του ΕΚΑ, δεν μας εκπλήσσει. Παρόμοιες εικόνες είδαμε σε πρόσφατα  συνέδρια, τόσο της ΓΣΕΕ, όσο και ομοσπονδιών και εργατικών κέντρων. Εικόνες αποκαλυπτικές, τραγικά αναντίστοιχες με τις ανάγκες της εργατικής τάξης και την κρισιμότητα της περιόδου, που αποτυπώνουν την απαξίωση της ηγεσίας του συνδικαλιστικού κινήματος.
Καλούμε όλες τις παρατάξεις, έστω και σήμερα να προσέλθουν στο χώρο του συνεδρίου και να συμβάλουν στη συζήτηση. Καλούμε τους συνέδρους να σταθούν απέναντι στον εκφυλισμό και στις γραφειοκρατικές μεθοδεύσεις που υπονομεύουν τους αγώνες των εργαζομένων, ώστε το ΕΚΑ να σταματήσει την εκφυλιστική του πορεία και να περάσει σε μια περίοδο αποφασιστικής σύγκρουσης με την κυβέρνηση και την εργοδοσία.
Καλούμε ιδιαίτερα τις δυνάμεις εκείνες, που αναφέρονται στον ταξικό συνδικαλισμό, να προτάξουν την ανάγκη υπέρβασης της σημερινής κατάστασης στο συνδικαλιστικό κίνημα. Να παλέψουν για την αναγκαία αγωνιστική ταξική ενότητα των εργαζομένων. Να συμβάλουν σε ένα παλλαϊκό εργατικό μέτωπο ρήξης και ανατροπής και σε ένα εργατικό κίνημα στα χέρια των εργατών, της ταξικής χειραφέτησης και της νίκης.
26/05/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: